Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 tips om met onhandelbare katten om te gaan

5 tips om met onhandelbare katten om te gaan

Het houden van een huis vol katten kan een uitdaging zijn. Het zijn immers kieskeurige wezens die hun emoties graag uiten met kleine duwtjes, miauwen en grommen. Uw katachtigen gelukkig en veilig houden kan nog moeilijker zijn wanneer u een of meer onhandelbare katten hebt. Sommige katteneigenaren melden zelfs dat het omgaan met een onhandelbare kat het meest belastende aspect is van het hebben van een kat in huis.

Straf uw kat niet voor slecht gedrag.

“Katten zijn katachtigen, geen mensen, dus ze begrijpen hun eigen lichaamstaal en emoties veel beter dan wij. Als je te streng bent bij het disciplineren van je kat, ga je meer problemen veroorzaken dan oplossen.” -Julia Heidt, auteur van “The Cat Health Guide”. Katten kunnen extreem gevoelig zijn en pikken uw stress en negatieve gevoelens op. Uw kat straffen voor slecht gedrag geeft hem alleen maar een slecht gevoel over zichzelf, waardoor hij het gedrag zal willen herhalen. Doen alsof uw kat een mens is die woorden als “nee” en “sorry” begrijpt, gaat gewoon niet op. Als u uw kat een lesje moet leren, doe het dan op een manier die u niet gestrest maakt.

Communiceer met je kat.

“Katten zijn erg opmerkzaam. Ze voelen aan wanneer je geïrriteerd bent of een slecht humeur hebt, dus let op hoe je je voelt als je in de buurt van je kat bent. Als u moe, gestrest of overweldigd bent, kan uw kat dat voelen. Probeer waar mogelijk te ontstressen, zodat u uw kat niet onbedoeld stress bezorgt.” -Julia Heidt, auteur van “The Cat Health Guide”. Natuurlijk kun je niet verwachten dat je een gesprek met je kat kunt voeren als je hem aan het uitschelden bent, maar je kunt hem wel laten weten dat je er bent. Praat tegen uw kat terwijl u aan het multitasken bent of wanneer hij niet eens bij u in de kamer is. Als uw kat midden op de dag naar het toilet gaat, probeer dan een paar woorden te zeggen om hem te laten weten dat u er bent. Dit kan een geweldige manier zijn om uw kat te laten weten dat u aan hem denkt en dat hij zich niet in de kast hoeft te verstoppen.

Wees geduldig en herken wanneer dingen uit balans zijn.

“Katten zijn gewoontedieren, dus als ze een routine hebben die ze prettig vinden, zullen ze zich daar waarschijnlijk aan houden. Soms is die routine echter een beetje uit balans. Uw kat vindt het bijvoorbeeld heerlijk om elke dag om 16.59 uur alleen snacks te eten en niets anders. Dan, op een dag, gaat ze aan een snack binge en eindigt met het eten van haar hele kom droogvoer. Dit is uit balans voor haar, maar niet noodzakelijk voor jou, die van de snack geniet.” -Julia Heidt, auteur van “The Cat Health Guide”. Als iets in de routine van uw kat niet klopt, weersta dan de drang om het meteen weer recht te zetten. Katten zijn gewoontedieren, en als iets uit balans is, komt het uiteindelijk vanzelf goed. Als u te veel corrigeert en uw kat te veel tijd op één plaats laat doorbrengen, zal hij zich vervelen en op zoek gaan naar andere dingen om te doen terwijl hij wacht tot zijn routine weer normaal is. Terwijl u wacht tot de routine van uw kat is aangepast aan een nieuwe situatie, kunt u hem extra lekkers aanbieden of met hem spelen wanneer hij naar u toe komt voor aandacht. Bedenk wel dat katten heel individuele wezens zijn, dus wat voor de ene kat werkt, werkt misschien niet voor de andere.

Creëer een veilige haven voor uw kat.

Katten zijn gewoontedieren, en als ze vrij in uw huis mogen rondlopen, zullen ze in dingen gaan zitten en er een puinhoop van maken. U kunt dit voorkomen door een veilige haven voor uw kat te creëren. Als uw kat door een binnenkamer van uw huis mag zwerven, zorg dan voor een kattenboom of een andere constructie waar ze op kan klimmen. Zo blijft ze beperkt tot één ruimte en heeft ze beperkte toegang tot uw huis, maar kan ze niet in dingen komen die ze niet mag. Creëer ook een veilige haven in uw tuin door uw kat een catio of een andere structuur buiten te geven die ze kan gebruiken om haar poten te strekken en wat beweging te krijgen. Een catio beschermt haar ook tegen de gevaren van het buitenleven, zoals voertuigen en honden.

Houd uw kattenbak representatief en toegankelijk.

“Vuile kattenbakken zijn een van de belangrijkste oorzaken van stress in een huishouden, dus het is belangrijk om ze schoon te houden. Maak de kattenbak minstens één keer per dag schoon, en maak hem grondig schoon. Zorg er bovendien voor dat u bij het schoonmaken ook de zijkanten schrobt. Dit voorkomt dat uw kat de bak opnieuw gebruikt en zorgt ervoor dat ze weet wanneer het tijd is om te ontlasten.” -Julia Heidt, auteur van “The Cat Health Guide”. Als uw kat de kattenbak niet gebruikt, kunt u daar verandering in brengen door de bak toonbaar en toegankelijk te maken. Zorg ervoor dat de bak schoon wordt gehouden en dat hij toegankelijk is wanneer uw kat erin moet. Een andere manier om de toegang van uw kat tot uw huis te beperken is het afsluiten van deuropeningen die naar binnenkamers leiden. Als u een kattenluik hebt dat uitkomt in een binnenkamer, plaats er dan iets als een stuk karton of een jas voor zodat uw kat zich er niet tussen kan wringen.