Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ambulances staan dag en nacht klaar

De dierenambulances zijn van groot belang voor vele dieren in Nederland. Jaarlijks redden ze duizenden huisdieren zoals katten en honden, maar ook wilde dieren zoals vogels en egels. Door heel Nederland rijden er meer dan 150 ambulances rond om dieren te helpen. Ze staan dag en nacht klaar voor gewonde en zieke dieren, maar ook zwervende dieren. Voor wilde dieren geldt: ze sterken aan in een wildopvang en gaan daarna weer de natuur in. Bij huisdieren wordt het baasje gezocht, lukt dit niet dan gaan ze het dierenasiel in en wordt er een nieuw baasje gezocht. De dierenambulance werkt altijd samen met specialisten. Zeker als er gebeld wordt over een bijzonder dier, zoals een reptiel of vogelspin. Deze specialisten weten waar op gelet moet worden voor de veiligheid van het dier en van de mens.

Uitrusting van de dierenambulance

In een ambulance liggen alle spullen die nodig kunnen zijn bij de hulpverlening aan een ziek of gewond dier. Er is een EHBO-koffer aan boord, maar ook een brancard om gewonde dieren te vervoeren. Daarnaast zijn er diverse formaten aan reismanden en kooien. Er wordt hulp geboden aan veel soorten dieren, waardoor er zowel kleine als grote kooien en manden nodig zijn. Kleine voor onder anderen parkieten en konijnen. De grote zijn geschikt voor bijvoorbeeld vossen en honden. De ambulances zijn van nog meer uitrusting voorzien om goede hulp te kunnen bieden. Dit is mede mogelijk gemaakt door alle donaties.

Vrijwilligers op de wagen

Vaak moet een dier die opgehaald is door de dierenambulance naar de dierenarts. Dit kan hoge kosten met zich meebrengen. Ook kost de rit ernaartoe geld, maar ook benodigde spullen en nog veel meer. Het werk op de dierenambulance wordt echter gedaan door vrijwilligers. Er zijn verschillende functies bij dit werk. Allereerst is er de chauffeur, die de dierenambulance rijdt er ernaast zit de bijrijder. Samen helpen en redden ze dieren in nood. Daarnaast is er een medewerker op de meldkamer. Deze beantwoord meldingen en stuurt de wagens erop af. Deze medewerker vertelt de vinder van het dier wat hij of zij kan doen. Ook is er nog een vervoersvrijwilliger, die brengt de dieren van de ene plek naar de andere. Bijvoorbeeld naar een wildopvang, omdat dit de dierenambulance zelf te veel tijd kost. Veel mensen denken dat een dierenambulance een gewone ambulance is maar dan voor dieren. Dit is maar gedeeltelijk waar. De vrijwilligers kunnen noodgevallen herkennen en bieden eerste hulp. Echter mogen zij geen medische handelingen uitvoeren of medicijnen geven aan de dieren. Ze brengen de dieren naar de dierenarts die ze zal behandelen.

Hulp voor dieren in nood

Het werk van de dierenambulance wordt grotendeels bekostigd uit donaties van particulieren, bedrijven en de gemeente. De dierenambulance kan niet blijven bestaan zonder deze donaties, ze zijn dus van groot belang. Zonder hun hulp krijgen vele dieren niet de hulp die ze nodig hebben en verdienen. Helaas worden er in Nederland veel dieren verwaarloosd, mishandeld of in de steek gelaten. Zonder de dierenambulance kunnen deze dieren niet geholpen worden.

help de dierenambulance

Ja, ik wil graag doneren
aan Dierenambulance!

Onthoud dat alle hulp essentieel is. Bedankt!
Met onderstaande knop word je doorgelinkt naar geef.nl, de donatiewebsite van de Nederlandse Dierenambulance.