Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bergwandelen met je hond: hoe pak je dat aan?

Bergwandelen met je hond: hoe pak je dat aan?

Controleer vooraf de paden van je wandeling

Hoewel de pootjes van je hond misschien beter geschikt zijn voor het beklimmen van rotsen dan jouw wandelschoenen, zijn er nog steeds bergpaden die beter alleen voor wandelaars met twee benen zijn. Als je niet zeker bent van de toestand van het pad, kun je het beste goed uitzoeken over wat voor ondergrond je gaat lopen, anders loopt je het risico de poten van je hond te beschadigen.

Loop met je hond vroeg in de ochtend of laat in de middag

Afhankelijk van het ras kunnen sommige honden oververhit raken tijdens het wandelen in de zon. Als je in een warm klimaat wandelt en je hond heeft een korte vacht, probeer dan je hond ’s ochtends vroeg of laat in de middag uit te laten, wanneer het wat koeler is. Houd er rekening mee dat je hond misschien meer water nodig heeft dan jijzelf, omdat hij langzamer afkoelt. Zeker in warme gebieden is dat zeker van belang. Als je met je hond de Mercantour huttentocht loopt dan is het aan de raden een goede planning te maken zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Kies lichtgewicht hondenvoer en neem extra water mee voor je hond

Je komt misschien in de verleiding om een grote bak voer voor je hond in te pakken tijdens de wandeling, maar het extra gewicht kan de wandeling moeilijker maken dan nodig is. Als je een korte wandeling plant, kun je je hond voeren van lichtgewicht hondenvoer in kleinere porties. Als je echter een langere tocht gaat maken, moet je overwegen ook extra water voor je hond in te pakken. Als je een groot ras hebt, moet je misschien een bak meenemen om ervoor te zorgen dat hij niet te snel drinkt en ziek wordt.

Zorg ervoor dat je hond fit is voor de wandeling

Als u een puppy meeneemt voor de wandeling, moet je ervoor zorgen dat hij fit is voor de wandeling. Elke dag een korte wandeling of elke week een korte wandeling is een prima manier om ze aan het wandelen te laten wennen. Je kunt ook een rugzak met stenen dragen om het gewicht van extra spullen in uw rugzak te simuleren. Als je met een oudere hond gaat wandelen, moet je rekening houden met zijn conditie. Als je hond geen goede mobiliteit heeft, maak dan kortere wandelingen op minder steil terrein. Als je hond niet gewend is aan inspannende activiteiten, kun je overwegen de wandeling helemaal over te slaan.

Neem een EHBO-doos mee voor je hond

Net zoals je bij elke wandeling een EHBO-doos meeneemt, moet je er ook een meenemen voor je hond. Afhankelijk van de locatie kun je een tekenverwijderingsset, vlooienpreventie en zonnebrandcrème meenemen. Als je in een afgelegen gebied gaat wandelen, moet je ook het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde dierenarts meenemen. Als je hond gewond is, probeer dan niet zelf het verband te verwijderen. Breng hem in plaats daarvan naar een dierenarts om er zeker van te zijn dat hij de best mogelijke zorg krijgt.

Conclusie

Hoewel veel nationale parken geen honden toelaten op hun paden, zijn er genoeg bergen die jou en je hond met open armen ontvangen. Met deze tips kunnen jullie samen genieten van het wandelen in Albanië, een tocht in Italië of een meerdaagse huttentocht in de Franse Alpen.

Nu u weet hoe je met je hond in de bergen kunt wandelen, hoef je alleen nog maar een mooie locatie te vinden. Als je eenmaal het perfecte pad voor jou en je hond hebt gevonden, zijn jij en je harige vriend klaar voor de best mogelijke wandelervaring.