Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Huisdieren: De voordelen voor de ontwikkeling van jouw kind

Huisdieren De voordelen voor de ontwikkeling van jouw kind

Bijna ieder kind droomt ervan om een huisdier te hebben. Het kan dan ook erg lastig zijn om de ideeën om een konijn, hamster of kat in huis te nemen continu af te moeten slaan. Het hebben van een huisdier kan echter erg goed zijn voor meerdere ontwikkelingsgebieden van een kind. In dit artikel lichten we een aantal voordelen toe van het hebben van een huisdier wanneer je kinderen hebt. Misschien is het nemen van een huisdier zo’n slecht idee nog niet?

Goed voor de gezondheid

Wist je dat knuffelen met een dier goed werkt tegen stress? Bij het aaien van een huisdier daalt het stresshormoon cortisol in ons lichaam. Wanneer jouw kind een stressvolle dag heeft, kan het dus helpen om met een huisdier te spelen en kroelen. Zo kan jouw kindje naast de hondenmand gaan zitten om lekker dicht bij elkaar te zijn. Een laag cortisolgehalte is daarnaast bevorderend voor het immuunsysteem. Het knuffelen met een huisdier komt dus niet alleen de mentale, maar ook de fysieke gezondheid ten goede. In het bijzijn van een huisdier kan een kind zich daarbij extra comfortabel en veilig voelen. Daardoor kunnen kinderen ook een zekere vorm van sociale en emotionele steun uit hun harige kameraadje halen.

Leren omgaan met verantwoordelijkheid

Niet alleen kan een huisdier goed zijn voor de mentale en emotionele gezondheid van een kind, ook biedt het een mogelijkheid om om te leren gaan met verantwoordelijkheid. Doordat een huisdier goed verzorgd moet worden, kan een kind op deze manier leren zorgen voor iets of iemand. Naast alle leuke kanten van het hebben van een huisdier, zal het kind ook inzien dat er minder leuke dingen moeten gebeuren, bijvoorbeeld iedere week de hamsterkooi verschonen of de hond uitlaten, ook als het buiten slecht weer is. Hierbij komen ook andere waardevolle vaardigheden om de hoek kijken zoals zelfdiscipline en punctualiteit. Al met al ontwikkelt een kind op deze manier een verantwoordelijkheidsgevoel. 

Fysiek en actief bezig zijn

Allerlaatst kan een huisdier een kind ook motiveren om fysiek bezig te zijn. De tijd die zij achter een scherm doorbrengen, kan ook vervangen worden door het spelen met een hond of kat. Hiervoor is het aan te raden om leuke speeltjes aan te schaffen, bijvoorbeeld bij Pets Place. Zo kunnen kinderen hun energie kwijt samen met hun geliefde viervoeter. Doordat een hond meerdere keren per dag uitgelaten moet worden, moedigt dit een kind ook aan om naar buiten te gaan en draagt het dus bij aan de lichamelijke ontwikkeling. Een ander voordeel hiervan, is dat het tijdens een wandeling makkelijk is om aan de praat te raken met andere hondenbaasjes. In dat opzicht kan de hond uitlaten dus ook een goede sociale oefening zijn voor jouw kind. Bovendien praten kinderen tijdens het spelen met een huisdier vaak ook tegen hen, waardoor het de verbale ontwikkeling ook ten goede kan komen.

Samenvattend, kan een huisdier wel degelijk een positieve invloed op de ontwikkeling van jouw kind hebben. Niet alleen kan het goed zijn voor de mentale en fysieke gezondheid, ook leert het hen vaardigheden zoals het omgaan met verantwoordelijkheid. Ben jij al overtuigd?