Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het verlies van een huisdier verwerken

Het verlies van een huisdier verwerken

Je lieve hond, kat, konijn, hamster… welk huisdier dan ook, het kan enorm pijnlijk zijn. Zeker wanneer je je trouwe dier jarenlang naast je zijde hebt gehad en er een goede band mee hebt opgebouwd. De band die je hebt met een dier, is soms nog sterker dan die je met een mens kan hebben. De liefde die een dier je kan geven is erg groot en vaak onvoorwaardelijk. Het verlies van zo’n huisdier kan voor erg veel verdriet zorgen.

Verwacht of onverwacht

Het ene dier gaat dood door een ongeluk, dat kan een ongeval zijn of een aanrijding. Dit komt erg onverwachts en je kunt daar behoorlijk door overdonderd worden. Je beseft vaak niet direct wat er is gebeurd en wat het gevolg daarvan is. Je kunt niet geloven dat je lieve huisdier er niet meer is. Op deze manier je lieve huisdier verliezen is erg pijnlijk, toch gebeurt het helaas heel vaak. Ook kan een dier overlijden door een ziekte, of heb je van de dierenarts advies gekregen om je huisdier in te laten slapen. De dierenarts kan dit advies geven wanneer een dier veel pijn heeft of wanneer de kwaliteit van leven zodanig laag is dat het zielig is om het in leven te laten. Vaak is dit voor de eigenaar van het dier erg moeilijk om te horen en blijft het lastig om op dit advies in te gaan. De dierenarts weet vaak wel wat het beste is voor het dier en, hoe pijnlijk het ook is, vaak is het wel goed om deze stap te zetten, juist omdat je zoveel van je huisdier houdt. Je krijgt vaak nog wel een paar dagen de tijd om erover na te denken en om afscheid te nemen. Knuffel in zo’n geval extra veel met het lieve dier, maak foto’s samen zodat je een mooie herinnering overhoudt.

Wat doe je na het overlijden van een huisdier?

Wanneer het dier is overleden heb je een paar mogelijkheden: – Wanneer het gaat om inslapen gebeurt dit vaak bij de dierenarts in de praktijk. Je kunt ervoor kiezen om het lichaam van je dier daar achter te laten. – Is je huisdier thuis overleden dan kun je deze begraven in je tuin. Officieel is dit niet toegestaan. – Tegenwoordig bestaan er speciale dierencrematoria. Hier kun je je dier laten cremeren en krijg je het as mee.

Wat doen met het as van een dier?

Voor de verwerking van het overlijden van een huisdier wat je erg liefhebt en waar je een goede band mee hebt, kun je het as (indien gekozen voor crematie), verwerken in een tastbare herinnering. Denk aan een mooie dierenurn of een ashanger. Het as van een dier is vaak qua inhoud niet zoveel. Het past dus mooi in een kleine urn of in een ashanger. Ashangers zijn verkrijgbaar in mooie vormen en ook in speciale dierenvormen zoals een dierenpootje. Bij Assieraden shop vind je een grote collectie met veel variatie. Een ashanger draag je om je hals of om je pols. Het is een fijn gevoel om het as van je lieve dier dichtbij je te dragen en het kan de verwerking van het gemis iets draaglijker maken.