Uitzoeken of uw konijn zwanger is, kan een zenuwslopende ervaring zijn. Niet alleen omdat je bang bent dat je konijn nog meer konijnen zal baren, maar ook omdat je je zorgen maakt over wat er zou kunnen gebeuren als je konijn buiten zou bevallen. Het goede nieuws? Konijnen zijn seizoensgebonden fokkers en de kans dat dit in een bepaalde tijd van het jaar gebeurt is erg klein. Dat gezegd zijnde, zijn er enkele tekenen die je met zekerheid laten weten of je konijn klaar is voor het ouderschap. Lees verder om er meer over te weten:
A change in behavior!
Als je voor het eerst een konijn krijgt, is het moeilijk om te weten wat je kunt verwachten in termen van gedrag. Als je konijn zich echter heel anders begint te gedragen dan normaal, is de kans groot dat ze zwanger is. Enkele van de meest opvallende gedragsveranderingen zijn: – Verhoogde activiteit: Als je konijn plotseling meer begint te rennen dan ze normaal zou doen, is ze ofwel erg opgewonden om je te zien of heeft ze misschien gewoon heel, heel veel honger. – Meer gaan liggen: Een konijn dat erg opgewonden is om haar baasje te zien, zal meestal opstaan en rondhuppelen. Een konijn dat zich niet lekker voelt, kan echter veel gaan liggen om haar energie te sparen. – Meer slapen: Konijnen zijn nachtdieren, maar als ze in verwachting zijn van een konijn, gaan ze in een speciale staat van inactiviteit die hen in staat stelt om zoveel mogelijk energie te sparen terwijl ze wachten om te bevallen.
Een gebrek aan afstoffen
Als je konijn stopt met afstoffen, is er een zeer goede kans dat ze zwanger is. Konijnen zijn zeer schone dieren, maar het specifieke gedrag dat we zien als “afstoffen” is eigenlijk een complex proces dat “uitwerpselen reinigen” heet. Als konijnen poepen, maken ze meestal hun achterste schoon met hun voorpoten, omdat hun achterpoten meestal te vol met poep zitten om erbij te kunnen. Konijnen moeten dan soms met hun tanden de uitwerpselen van de achterpoten schrapen om ze uit de vacht te krijgen, en dit resulteert soms in kleine wondjes. Als een konijn haar achterpoten niet meer gebruikt om zichzelf schoon te maken, kan het zijn dat ze probeert te voorkomen dat ze zichzelf besmet met bacteriën uit haar eigen uitwerpselen. Als ze haar gezicht niet meer schoonmaakt, probeert ze misschien ook te voorkomen dat ze krassen op haar neus of ogen krijgt terwijl ze haar vacht schoonmaakt.
Konijnen die zwanger lijken
Het is zeer onwaarschijnlijk dat je konijn een week zwanger is en het niet weet. Als ze zo lang niet zwanger wordt, dan is ze ofwel nog niet klaar om baby’s te krijgen, ofwel is er iets dat het proces verhindert. Het goede nieuws is dat konijnen een zogenaamde seizoensbroedster zijn, wat betekent dat ze een bepaalde vruchtbaarheidscyclus hebben die gekoppeld is aan de seizoenen. De kans dat een konijn op een bepaald moment klaar is om te fokken is erg klein. Als uw konijn zwanger lijkt te zijn, is dat misschien zo, maar misschien ook niet. De beste manier om zeker te zijn, is een paar diagnostische tekenen te gebruiken. – Een meer waterige poep: Wanneer een konijn een bun verbergt, zal de poep wateriger zijn dan wanneer een konijn geen bun verbergt. – Vaker poepen: Als een konijn drachtig probeert te worden, zal ze vaker dan normaal naar de wc gaan en zal de poep wateriger zijn omdat ze in korte tijd veel energie verbruikt.
Hoe lang is een konijn zwanger?
De duur van de zwangerschap is moeilijk te bepalen en er wordt vaak niet goed over nagedacht. Hoe lang een konijn drachtig is, hangt echter af van de soort en het individuele konijn. Als algemene regel geldt dat wanneer een konijn twee maanden drachtig is, zij als voldragen wordt beschouwd. Na ongeveer drie maanden is het konijn klaar voor de bevalling. Bij de duur van de dracht wordt rekening gehouden met de grootte van het konijn en met de draagtijd van het konijn. De dracht bedraagt gewoonlijk tussen 66 en 69 dagen. De drachtlengte kan ook verschillen naar gelang van de soort, maar de vuistregel is dat konijntjes een korte dracht hebben van tussen 64 en 67 dagen. Hoe lang is een konijn zwanger bij meerdere soorten konijnen? Bij dwergkonijntjes zoals Chinese konijntjes kan de draagtijd oplopen tot 71 dagen.
Uitwerpselen die donkerder en vaster zijn
De consistentie van de ontlasting is donkerder, vaster en moeilijker door het toilet te spoelen. Het duurt ook langer voordat de ontlasting weg is als het konijn op zijn hurken zit en minder lang als het konijn staat. Als het bovenstaande gebeurt, betekent dit dat het konijn veel meer vaste ontlasting produceert. Dit is de beste manier om te weten of je bun op het punt staat te bevallen of dat ze net iets gegeten heeft dat moeilijker is voor haar spijsverteringsstelsel.
Gewichtstoename
Als je konijn aanzienlijk in gewicht toeneemt, is de kans groot dat ze drachtig is. Konijnen zijn erg actieve dieren, dus als je konijn kleiner is dan normaal, kan dat betekenen dat ze veel is aangekomen zonder echt zwanger te zijn. Konijnen zijn ook erg gevoelig voor hun omgeving, die alles omvat van het soort voedsel dat ze eten tot de temperatuur en vochtigheid van hun omgeving. Een konijn dat veranderingen in zijn omgeving ervaart, kan wel aankomen, maar ze is niet echt zwanger. Net zo belangrijk is dat een bun die veel meer eet dan normaal, gestrest kan zijn omdat haar omgeving verandert, en ze probeert zich aan die verandering aan te passen.
Conclusie
Uitvinden of je konijn zwanger is, is niet gemakkelijk, maar het is ook niet ingewikkeld. Als je actief op zoek gaat naar tekenen, zul je in staat zijn om te vertellen of je konijn probeert moeder te worden. Houd in gedachten dat deze tekenen slechts een leidraad zijn, en dat ze betrouwbaarder zijn in de lente en de zomer dan in de winter. Als je een konijn cadeau krijgt, moet je een zwangerschapstest doen voordat je het dier mee naar huis neemt, want het is mogelijk om een konijn zwanger te maken zelfs als er al twee weken voorbij zijn.