Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wat is belangrijk als je een konijn wilt?

Wat is belangrijk als je een konijn wilt?

Konijnen worden gezien als ideale huisdieren: ze hebben een schattig uiterlijk dat uitnodigt tot aaien en knuffelen, zijn kleiner dan een hond of kat, nemen dus minder ruimte in beslag en zijn onderhoudsarm. Maar, net als honden of katten, hebben konijnen opvoeding, aandacht en zorg nodig om comfortabele en gezonde huisdieren te zijn en te blijven.

Waarom kiezen mensen voor een konijn?

Eerlijk gezegd zien vooral jonge konijntjes er het schattigst uit. Wie wil er nou niet zo’n bolletje wol zien. Veel ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen groot gebracht worden met huisdieren om zich heen. De banden die kinderen kunnen aangaan met dieren zijn heel goed en leerzaam.

Een groot of klein konijn?

Voordat je een konijn wilt gaan kopen, is het belangrijk om te weten hoe groot het konijn kan worden welke je het leukste/mooiste vindt en welke soort verzorging het nodig heeft. Er is heel veel keuze. Welk konijn geschikt is voor je gezin hangt niet alleen af ​​van wat je een mooi ras vindt of wat je ermee wilt doen, wat heel belangrijk is, is hoeveel ruimte je hebt. Er wordt vaak gedacht dat kleine konijntjes minder ruimte innemen dan een groot konijn, maar een ieder konijn heeft wel echt veel bewegingsruimte nodig, of hij nou groot en rustiger is, of energiek en klein.

Een baby of een ouder konijn?

Veel mensen geven de voorkeur aan een baby konijntje, omdat het jonge dier nog gevormd moet worden. Dat klopt, maar als je bijvoorbeeld nog nooit een konijn hebt grootgebracht, kost het opvoeden van een jong konijn erg veel tijd en energie. Als je thuis niets doet met het konijntje, bouw je geen band op en kan het konijntje van je vervreemden. Overweeg ook een ouder konijn bij het maken van een aankoopbeslissing. Het voordeel van volgroeide konijnen is dat het karakter en gedrag al goed zichtbaar is. De personages zijn al gevormd, dus je weet precies wie je mee gaat nemen. Medisch gezien zijn belangrijke dingen ook al zichtbaar; je kunt bijvoorbeeld zien of het konijn goed rent, of het konijn alle tandjes goed heeft ontwikkeld en of dat de voetzolen beschadigd zijn. Het is handig om dit al te weten bij aanschaf, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Samen

Konijnen zijn graag samen. Groepsleven is typisch prooigedrag, samenleven geeft een gevoel van veiligheid, zodat konijnen niet op hun hoede hoeven te zijn. Dit maakt het konijn minder gestrest en angstig, wat heel fijn voor ze is. Mensen kunnen overdag heel aardig zijn voor konijnen, maar als je ’s nachts weg bent is het konijn alleen in zijn huisje. En juist dan is het heel fijn voor een konijntje om tegen zijn vriendje aan te kruipen, zeker in de winter. Proberen het konijn te foppen met een knuffeltje gaat niet werken, want je konijn merkt dat de knuffel koud is en geen hartslag heeft. Dus als je een konijntje wilt kopen, kopen er dan in ieder geval 2.