Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Winterwandelingen met je huisdier

Winterwandelingen met je huisdier

Het is gezond voor je hond om dagelijkse met hem te beweging. Hoeveel elke hond nodig heeft, verschilt. De ene hond kan geen lange wandelingen maken, terwijl de andere een kort blokje om kan wandelen. Het hangt ook af van het ras en de leeftijd van de hond. Een oudere hond heeft natuurlijk geen lange wandeling nodig, terwijl een jongere hond veel beweging nodig heeft. Uiteraard kun je als baas meteen aan lichamelijke inspanning doen door je hond uit te laten. Wandelen is goed voor hart en bloedvaten, evenals voor het onderhoud van het bewegingsapparaat en de spieren. Daarnaast is het ook nog eens goede qualitytime om de band te verbeteren.

Naast de behoefte aan dagelijkse beweging, is er ook de behoefte aan een mentale uitdaging. Tijdens wandelingen kan uw hond aan deze aandoening worden blootgesteld; nieuwe geuren ontdekken, een nieuwe omgeving verkennen en nieuwe indrukken opdoen.

Hoe kan je de wandeling interactiever maken?

Je kunt verschillende commando’s vragen om jouw hond alert te houden tijdens de wandeling. Laat de hond bijvoorbeeld zitten en blijven terwijl je verder gaat. Samen met jou wandelen is zeker veel leuker dan zitten. Laat je hond zitten totdat je hem het “gratis” commando geeft of hem roept. Zo leert de hond gehoorzamen in een “uitdagende” omgeving. Je kunt jouw hond ook af en toe aan uw voeten laten volgen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat uw hond aandacht aan jouw besteedt, niet aan wat er om hem heen gebeurt. Hierdoor leert de hond zich te concentreren.

Andere wandelroutes

Het klinkt vanzelfsprekend; kies een andere route of een ander type voetgangersgebied. Veel mensen zullen zich realiseren dat ze zich altijd inhouden bij dezelfde wandeling. Via internet vind je vaak verschillende wandelgebieden in de omgeving en met een ouderwetse wandelkaart van het gebied waar je woont, kun je altijd iets nieuws ontdekken. Ga je veel naar het bos, maak dan een rondje om het drukke plein in het dorp. Hier leert de hond netjes aan de lijn lopen en leren omgaan met alle mensen die vaak langskomen of de aandacht van de hond kunnen trekken. Ook voor honden is hier veel te zien en te ruiken. Als je die dag niet een andere route kunt lopen, kun je je route ook wijzigen door de andere kant op te lopen. Op deze manier kan de hond ook nieuwe indrukken opdoen.