Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Prachtige dieren in Borneo

Prachtige dieren in Borneo

Borneo en haar natuurschat: apen

Borneo staat bekend om haar regenwouden en natuurlijk haar dieren die erin wonen. De meest bekende is natuurlijk de orang oetan. Een prachtig dier met mooie lange rode haren, die erg veel op de mens lijkt. Zeker die lieve kleine kindjes zijn echt zo te vergelijken met menselijke babietjes, maar door de haartjes nog vele male schattiger. (Een mooie verantwoorde opvang is Sepilok)

Naast deze prachtige dieren, wonen er ook neusapen. Deze zijn een stuk minder aantrekkelijk dan hun roodharige vrienden, maar wel erg bijzonder. Ze raken, net als de orang oeten, ook hun leefomgevingen kwijt door de palmolie, maar gelukkig zijn er meerdere opvang plekken (sanctuarys) opgezet om goed voor deze dieren te zorgen.

Langs de Kinabatangan rivier in het noorden van Borneo vind je ook een heleboel Makaken en als je geluk hebt af en toe een gibon of een mutslangoer. Het is echt een unieke ervaring om deze dieren allemaal in het wild, in hun eigen habitat te kunnen zien.

Olifanten

Je zou het misschien niet meteen denken, maar ook op Borneo wonen olifanten, niet de grote reuzen zoals in Afrika, maar wel mooie grijze dieren: de dwergolifant. Laat de naam je niet voor de gek houden, want deze dieren zijn zeker niet klein. Als je geluk hebt, kan je deze spotten tijdens een trip langs bijvoorbeeld de Kinabatangan rivier. Ze verplaatsen zich daar in kuddes en het is een bijzondere ervaring om deze langs je heen te zien trekken, of zelf de olifanten zichzelf te zien wassen met z’n allen.

Vogels

Ook de vogels mag je zeker niet vergeten in Borneo. Denk aan verschillende soorten arenden, allerlei ijsvogels, mooie witte watervogels, prachtig gekleurde duiven en natuurlijk neushoornvogels. Wat zijn die dieren indrukwekkend! Als je die een keer in het wild hebt gezien, dan wil je ze daarna nooit meer in een dierentuin in een kooi zien, want ze zijn zo grootst en hebben echt ruimte nodig.

Onderwater

Rondom Borneo kan je ook prachtig duiken en snorkelen, denk dan vooral aan Sipidan en Mabul. De onderwaterwereld is echt prachtig daar. Je ziet allerlei prachtig gekleurde vissen, zeekomkommers, zeeegels, kleurrijk koraal, vissen met tanden, groot deel van de cast van ‘finding nemo’. en hele mooie lieve zeeschildpadden.

Verantwoord

Kortom, Borneo heeft heel veel mooie dieren te bieden, geniet er wel op een verantwoorde manier van, want veel van deze dieren worden bedreigd. Dus draag waar je kan, je steentje bij voor het

behoud van deze prachtige natuur.