Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wat te doen met een hond met een ontstoken oog?

Honden kunnen net als mensen last hebben van ontstoken ogen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals allergieën, infecties of irritatie door vreemde voorwerpen. Het is belangrijk om de symptomen van ontstoken ogen bij honden serieus te nemen en tijdig actie te ondernemen. In dit artikel zullen we bespreken wat te doen als je hond last heeft van ontstoken ogen en hoe je het welzijn van je trouwe viervoeter kunt waarborgen.

Herken de symptomen

Het is essentieel om de symptomen van ontstoken ogen bij je hond te herkennen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn roodheid van het oogwit, zwelling van de oogleden, overmatig tranen, pusafscheiding, jeuk of krabben rond de ogen, en knipperen met de ogen. Als je een of meer van deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om snel te handelen.

Raadpleeg een dierenarts of ontstoken oog hond oma weet raadt

Bij vermoeden van ontstoken ogen is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. Maar met oma weet raadt kun je tegenwoordig ook al een heel eind komen. Zoek bij oma weet raad op: ‘hond ontstoken oog oma weet raadt’ en je zult veel tips zien voor het behandelen van ontstoken ogen bij honden. Een dierenarts kan de oorzaak van de ontsteking van het oog of ooglid vaststellen en de juiste behandeling voorschrijven. Zelfmedicatie kan schadelijk zijn en de situatie verergeren, dus het is altijd verstandig om professioneel advies in te winnen.

Voer een grondige oogreiniging uit

In sommige gevallen kan het nodig zijn om de ogen van je hond regelmatig schoon te maken. Je dierenarts kan je specifieke instructies geven over hoe je dit het beste kunt doen. Gebruik een milde oogoplossing die speciaal is ontworpen voor honden en maak voorzichtig het gebied rond de ogen schoon met een schoon doekje of een wattenbolletje. Zorg ervoor dat je de ogen niet irriteert of beschadigt tijdens het reinigingsproces.

Houd de omgeving schoon

Ontstoken ogen kunnen verergeren door irriterende stoffen in de omgeving. Houd de omgeving van je hond schoon en vrij van mogelijke allergenen, zoals stof, pollen of chemicaliën. Vermijd het gebruik van sterke schoonmaakmiddelen of parfums in de buurt van je hond, omdat deze de ogen kunnen irriteren.

Beperk blootstelling aan allergene

Als de ontstoken ogen van je hond worden veroorzaakt door allergieën, is het belangrijk om de blootstelling aan allergenen te beperken. Probeer te identificeren waar je hond allergisch voor kan zijn en vermijd contact met deze stoffen. Dit kunnen bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen, pollen of huisstofmijt zijn. Raadpleeg je dierenarts voor advies over allergietests en mogelijke behandelingen.

Medicatie en behandelingen

Afhankelijk van de oorzaak en ernst van de ontstoken ogen, kan je dierenarts medicatie voorschrijven om de symptomen te verlichten. Dit kan oogdruppels, zalven, antibiotica of ontstekingsremmende medicijnen omvatten. Volg altijd de voorgeschreven behandeling en raadpleeg je dierenarts als de symptomen aanhouden of verergeren.

Voorkom krabben en wrijven

Honden kunnen de neiging hebben om te krabben of te wrijven aan hun ontstoken ogen, wat de situatie kan verergeren. Probeer te voorkomen dat je hond zijn ogen aanraakt door bijvoorbeeld een speciale kraag of een beschermende halsband te gebruiken. Houd ook de nagels van je hond kort om schade aan de ogen te voorkomen.

Volg de aanbevelingen voor opvolgzorg

Na het bezoek aan de dierenarts en het starten van de behandeling, is het belangrijk om de aanbevelingen voor opvolgzorg op te volgen. Dit kan inhouden dat je regelmatig vervolgafspraken maakt om de voortgang te controleren, medicijnen blijft toedienen volgens voorschrift, of eventuele veranderingen in de symptomen rapporteert aan je dierenarts.

Ontstoken oog hond zelf behandelen

Ontstoken ogen bij honden kunnen erg vervelend zijn, maar met de juiste zorg en behandeling kunnen de symptomen worden verlicht. Het is van vitaal belang om de symptomen te herkennen, zelf het oog te behandelen en uiteindelijk een dierenarts te raadplegen en de voorgeschreven behandeling op te volgen. Door een goede oogreiniging, het vermijden van irriterende stoffen en het volgen van de aanbevelingen van je dierenarts kun je het welzijn van je hond bevorderen en ervoor zorgen dat zijn ontstoken ogen snel herstellen.

help de dierenambulance

Ja, ik wil graag doneren
aan Dierenambulance!

Onthoud dat alle hulp essentieel is. Bedankt!
Met onderstaande knop word je doorgelinkt naar geef.nl, de donatiewebsite van de Nederlandse Dierenambulance.