Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nationale tuinvogeltelling

Nationale tuinvogeltelling 2022

Zet de voedertafel klaar, hang de vetbollen op en tel in het weekend vogels in de tuin of op het balkon. Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt de Nationale Tuinvogeltelling georganiseerd door Vogelbescherming Nederland. Door een half uur lang de vogels in je tuin of balkon te tellen, draag je bij aan het grootste burgeronderzoek naar de natuur van Nederland.

Waarom vogels tellen?

De Nationale Tuinvogeltelling wordt al sinds 2001 met succes georganiseerd door Sovon Vogelonderzoek Nederland en dus Vogelbescherming Nederland. Dankzij Garden Bird Counts weten we hoe vogels onze tuinen in de winter gebruiken. Met deze informatie kunnen we o.a. vogels beter beschermen. De Nationale Tuinvogeltelling is één van de of misschien wel het grootste burgerwetenschapsproject van Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling geeft een beeld van vogelpopulaties in Nederlandse tuinen. Gecombineerd met resultaten van andere jaren en andere statistieken, geeft dit een evolutie van het belang van de tuin voor vogels.

Tel de vogels met de klas

Speciaal voor alle leerkrachten zijn er lesbrieven en handboeken ter voorbereiding op het tellen. Hiermee leer je kinderen vogels te identificeren met behulp van zoekkaarten en lesmateriaal. Je ziet ze enthousiast de vogels in de tuin aanwijzen, benoemen en verhalen vertellen over de vogels.

Zet voerstations op de campus in, hang een dikke bal op en omcirkel de datum in je dagboek! Het tellen van de vogels in de tuin is leuk en gemakkelijk. Als je je vooraf inschrijft, ontvang je automatisch tips en alle spelregels per e-mail. Zo ben je goed voorbereid.

Hoe herken ik tuinvogels?

De meest voorkomende tuinvogels zijn te vinden in de online vogelgids van Bird Conservation. Doe mee aan een gratis online tuinvogelcursus met handige tips, video’s, geheugensteuntjes en leuke weetjes voor beginners.

Veel pimpelmezen!

De Blackbirds zullen naar verwachting ook dit jaar weer in de top drie eindigen. Ook ons ​​land lijkt dit jaar veel pimpelmezen en gaaien te hebben. Vogelbescherming was benieuwd of dit in de top 10 te zien was. De Vogelbescherming maakt zondag 30 januari aan het eind van de middag de voorlopige top 10 bekend. De definitieve resultaten worden op maandag 31 januari bekend gemaakt. Vorig jaar deden er maar liefs 200.000 mensen mee aan de Nationale Tuinvogeltelling.