Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een boodschappenlijstje voor je eerste eigen aquarium

Een boodschappenlijstje voor je eerste eigen aquarium

Wilt u uw droomaquarium starten? Voor je vissen-vrienden heb je van alles nodig. Zorgen voor je vissen is wel iets anders dan je hond of kat. Bekijk alles wat je nodig hebt voordat je vis koopt op deze boodschappenlijst.
aquarium

De grootte van het aquarium bepaalt de vissen die erin kunnen worden gehouden. Soms denk je aan bepaalde vissen die je graag in je aquarium zou willen hebben. Houd bij het kopen van een aquarium rekening met de minimale grootte die het aquarium voor die specifieke soort moet hebben. Waar u uw aquarium wilt plaatsen, heeft ook invloed op uw keuze. Er zijn veel soorten van rechthoekige aquaria tot driehoekige aquaria.

Achterwand

Als het aquarium niet tegen de muur staat, kun je er doorheen kijken. Een dergelijke waarneming kan de vissen extra belasten en zelfs tot de dood van de vissen leiden. Om de vissen meer rust te geven kunt u kiezen voor een achterwand. Bovendien geeft de achterwand uw aquarium een ​​natuurlijke uitstraling. Hiervoor kun je een poster op de achterkant plakken. Er zijn veel verschillende posterafdrukken voor elk formaat aquarium. In tegenstelling tot posters heb je ook de mogelijkheid om aan de 3D-achterwand in het aquarium te plakken. Wat dat betreft hebben we een uitgebreide collectie met onder andere Keramiek natuur en Juwel.

Bodem- en waterplanten

Er zijn veel verschillende soorten bodembedekkers. Van kiezels tot fijn zand. Niet elke soort is geschikt voor vissen die zwemmen op bodems, zoals rotsen met scherpe randen. Kies daarom bodembedekking die geschikt is voor de vissen die u wilt houden. Aquasoil is ook een veelgebruikte bodembedekker en ideaal voor plantengroei. Dit zijn bolletjes gebakken klei die effect hebben op de waarde van water. Je kunt ook een broedplaats kiezen die bedekt is met enkele centimeters zand of grind. De bodemafdekking kiest u meestal eenmalig, omdat het lastig is om de bodem in uw aquarium te vervangen. Er zijn andere producten die aan de planten in het aquarium kunnen worden gevoerd. Dit zijn bijvoorbeeld vloeibare meststoffen of pillen.
waterplanten

De waterplanten die u kiest, geven uw aquarium een ​​bepaalde uitstraling. De planten bieden ook schuilplaatsen voor schuwe vissen en de zuurstof in het water en snelgroeiende planten verminderen de watervervuiling. Elke plant heeft andere behoeften op het gebied van temperatuur, watersamenstelling, licht en meer. Planten en algen halen voedingsstoffen uit aquariumwater. Als je algen in je aquarium ziet, is dat geen goede balans. Algen kunnen vervelende problemen veroorzaken. Lees meer over de meest voorkomende algensoorten in uw aquarium en voorkom algengroei!

Comfort

Wanneer je een aquarium koopt, is LED-verlichting meestal al inbegrepen. LED-verlichting heeft een laag energieverbruik, een lange levensduur en dimbaar licht. Elk aquarium heeft elke dag een ander tijdstip om de lichten aan te doen. Staat uw aquarium in de buurt van een zonnig raam? Je hebt dan minder tijd om de lichten aan te doen dan wanneer het aquarium op een donkere plek staat. Om te beginnen kun je de verlichting 12 uur per dag aanzetten en aanpassen wanneer nodig.

Verwarming

Als u tropische vissen in uw aquarium wilt houden, moet u ook een tropisch klimaat nabootsen. Hiervoor heb je een heater nodig om het water op te warmen. Verwarmers worden bij de meeste aquaria meegeleverd, maar kunnen eenvoudig apart worden aangeschaft. Op de verpakking van de heater vind je veel informatie, bijvoorbeeld in welk formaat aquarium de heater past. Het wattage staat ook op de verpakking. Wanneer de temperatuur van de ruimte waar het aquarium staat ongeveer 20 graden is en de vis een watertemperatuur van 25 graden nodig heeft, is voor een aquarium van 50 liter 50 watt verwarming nodig. Voor een tank met dezelfde condities maar met een inhoud van 150 liter is straks 100 watt verwarming nodig. Elke verwarming heeft een thermostaat die aangaat als de temperatuur in het aquarium daalt. Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, wordt de verwarming uitgeschakeld. Dit zorgt voor een constante watertemperatuur.

Filter

Filters worden meestal ook in het aquarium meegeleverd. Er zijn allemaal verschillende soorten filters. Binnenfilters komen het meest voor, en dit filter plaats je in het aquarium. Je plaatst een externe filter buiten het aquarium, zoals niet zichtbaar in de kast onder het aquarium. Aan de achterkant van het aquarium hangt een hangend filter, dit is alleen voor kleinere aquaria. Er zijn nog veel meer soorten. Er is een filter voor elk formaat aquarium.

Het filter bestaat uit een mechanisch deel en een biologisch deel. Het mechanische gedeelte verwijdert zichtbaar vuil uit het water. Het biologische deel van het filter bestaat uit het materiaal waarin de bacteriën leven. Bacteriën zetten schadelijke stoffen in het aquarium om in onschadelijkere stoffen. Deze schadelijke stoffen komen het aquarium binnen via uitwerpselen, voedselresten en stervende plantendelen.

Versiering

Naast de achterwand, bodembedekker en planten kun je meer kiezen om je aquarium in te richten. U kunt het interieur naar uw smaak en voorkeur aanpassen. U kunt kiezen voor natuurlijke elementen, zoals hout en steen, maar ook voor een verscheidenheid aan decoratieve items. Dit kunnen ornamenten zijn die eruitzien als natuurlijke elementen. Je kunt er ook voor kiezen om kleine beelden te zien, zoals gezonken vliegtuigen, Boeddhabeelden, schatkisten en meer.

Vissen

Het is belangrijk om de vissen niet meteen in het aquarium te zetten en dat je de juiste visvoeding hebt. Als het aquarium vol en werkend is, gebruik dan teststrips om de waterkwaliteit in het aquarium te meten. Of de waterwaarden geschikt zijn voor het houden van vissen in een aquarium lees je hier. Water mag bijvoorbeeld geen nitrieten bevatten. is dat zo? Dan moet je even geduld hebben of je aquarium helpen de bacteriën in balans te brengen voordat je de vissen kunt kopen. Is de waterkwaliteit goed? Ga dan naar een Pets Place winkel bij jou in de buurt om je siervissen te kopen en maak het aquarium van je dromen compleet!