Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Diervoeding met Insecten: Kortdurende Trend of Verstandig Alternatief?

Diervoeding met Insecten Kortdurende Trend of Verstandig Alternatief

Al geruime tijd hebben honden- en katteneigenaren bij het kopen van diervoeding niet alleen de keuze uit voeding met vlees en vis, maar ook voor voeding op basis van insecten. Deze aanpak heeft tot doel een grotere duurzaamheid in voeding te waarborgen zonder concessies te doen aan kwaliteit of de gezondheid van de huisdieren in gevaar te brengen.

Milieuschade door Intensieve Veehouderij

In de afgelopen decennia is moderne intensieve veehouderij steeds meer een groot probleem geworden voor het milieu. Het verbruikt veel ruimte en middelen en leidt bovendien tot verontreiniging van grondwater en bodems. Daarnaast dragen met name koeien significant bij aan door de mens veroorzaakte klimaatverandering door de methaanproductie in hun darmen tijdens de spijsvertering.

Insecten als Duurzame Eiwitbron

Aangezien zowel honden als katten bekend staan om hun consumptie van vlees, mag de ecologische voetafdruk van deze huisdieren niet worden onderschat. Daarom zoeken steeds meer diereigenaren naar manieren om hun hond of kat duurzamer te voeden. Insecten kunnen een uitstekend alternatief zijn voor dit doel.

Met name de larven van de Hermetia illucens (Zwarte Soldaatvlieg), die diervoederfabrikant Marsapet gebruikt voor zijn op insecten gebaseerde hondenvoedinig en insecten gebaseerde kattenvoeding, kunnen punten scoren op het gebied van duurzaamheid. De larven kunnen worden gekweekt in onverwarmde hallen en vereisen zeer weinig ruimte in vergelijking met traditioneel vee. Bovendien benutten ze hun voer zeer efficiënt.

Het verbruik van bronnen bij de productie van insectenproteïne is daarom aanzienlijk lager dan die bij conventionele vleesproductie. Bovendien produceren de larven geen methaan tijdens de spijsvertering, waardoor hun impact op het broeikaseffect bijzonder laag is.

Zijn Insecten een Volledige Vervanging voor Vlees?

Duurzaamheid is mogelijk niet voldoende als aankoopargument voor de meeste diereigenaren. Even belangrijk is de vraag of een dieet op basis van insectenproteïne de juiste voedingswaarde kan bieden. Dit geldt zowel voor honden als katten.

Insecteneiwit bevat alle essentiële aminozuren die nodig zijn voor deze huisdieren. Het staat bekend om goede verteerbaarheid en hoge biologische waarde. Daarom brengt de overstap naar duurzame diervoeding met insecten geen nadelen met zich mee voor honden en katten. Op sommige aspecten is deze innovatieve eiwitbron zelfs superieur aan regulier vlees.

Insecteneiwit als Alternatief voor Voedingsgevoelige Dieren

Voedselallergie kan vaak leiden tot een aanzienlijke vermindering van de levenskwaliteit voor getroffen huisdieren. Typische symptomen zijn spijsverteringsproblemen zoals diarree en opgeblazenheid, evenals huid- en vachtproblemen. In de meeste gevallen zijn dierlijke eiwitten in hun voeding verantwoordelijk voor voedselallergieën bij honden of katten.

Rundvlees bijvoorbeeld heeft een hoog allergiepotentieel en leidt vaak tot allergische reacties. In tegenstelling hiermee zijn insecten een hypoallergene eiwitbron. Ervaring leert dat diervoeding op basis van insecten ook goed wordt verdragen door honden en katten met een zeer uitgesproken voedselallergie. Tegelijkertijd kunnen eigenaren er zeker van zijn dat ze hun voedingsgevoelige huisdieren optimaal voorzien van dierlijke eiwitten en dat een permanente overstap naar ander voedsel geen probleem is.

Graanvrije Diervoeding met Insecten van Marsapet

De Duitse fabrikant Marsapet begon in 2016 met de ontwikkeling van diervoeding met insecten. Wat aanvankelijk begon met graanvrije droge hondenvoeding is inmiddels uitgegroeid tot een uitgebreid assortiment van verschillende producten voor zowel honden als katten. Tegenwoordig kunnen kwaliteitsbewuste diereigenaren in de online winkel van Marsapet, ‘Der Zooexperte’, niet alleen natte en droge voeding vinden, maar ook traktaties en voedingssupplementen met insectenproteïne, evenals hoogwaardige verzorgingsproducten die gebruikmaken van de unieke eigenschappen van insectenvet.

Conclusie

Zoals u kunt zien is diervoeding op basis van insecten om meerdere redenen een goede keuze. Ten eerste is het gunstig voor het milieu wanneer insecten worden gebruikt in voedselproductie in plaats van vlees. Ten tweede blijkt insecteneiwit een hoogwaardige en gemakkelijk verteerbare eiwitbron te zijn voor honden en katten wat vooral gunstig kan zijn voor voedingsgevoelige huisdieren.