Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een vogel als huisdier: praktische tips voor een goede verzorging

Een vogel als huisdier praktische tips voor een goede verzorging

Een vogel als huisdier nemen heeft veel voordelen. Zo kost een vogel in verhouding minder dan bijvoorbeeld een hond of kat. Bovendien vereist een vogel relatief weinig verzorging, in verhouding met bijvoorbeeld een hond die meerdere keren per dag uitgelaten moet worden. Toch is het natuurlijk van wezenlijk belang dat een vogel de best mogelijke verzorging krijgt als het je huisdier is. Met deze tips zal je vogel niets tekortkomen!

Voeding

Voeding is een essentieel onderdeel van de verzorging van de vogel. Wat een vogel dagelijks aan voeding en ondersteuning binnenkrijgt, is van wezenlijk belang voor de gezondheid van het dier. Elke vogelsoort heeft andere voedingsbehoeften, en daarom moet je je altijd verdiepen in de voedingsvoorschriften die gelden voor het soort waartoe jouw vogel behoort. Vaak bevat een hoogwaardig voedingspatroon een combinatie van zaden en vetten. Bovendien is het verstandig om de vogel zo nu en dan te trakteren op iets extra’s, zoals gedroogde meelwormen. Meelwormen zijn goed voor vogels vanwege het hoge eiwitgehalte. Bovendien bevatten ze veel en bevatten veel vitamines en hoogwaardige oliën, waardoor de vogel de nodige extra voedingsstoffen binnenkrijgt.

De kooi

Het is belangrijk dat de vogelkooi genoeg ruimte biedt, zodat de vogel zich goed kan bewegen. Wat de hygiëne betreft is het belangrijk dat de kooi regelmatig schoongemaakt wordt. Het beste is om de vogel tijdens het schoonmaken tijdelijk ergens anders te huisvesten, zodat hij zo min mogelijk stress ervaart. De bodembedekking is ook een belangrijk punt. Vaak wordt gedacht dat houtsnippers of zand goede bodembedekkingen zijn. Echter, hout wordt een broedplaats voor schimmels als het vochtig is, en zand kan het vocht niet goed reguleren. Het is daarom veel beter om te kiezen voor een bedekking op basis van papier. Papier absorbeert goed, en is vrij van toegevoegde chemicaliën die schadelijk zouden kunnen zijn voor de vogel.

Lichamelijke verzorging

Vogels zijn schone dieren, die goed voor zichzelf en hun lichaam zorgen. Wel zijn er een aantal dingen die gedaan kunnen worden om de lichamelijke verzorging te ondersteunen. Zo is het belangrijk dat er een waterbakje aanwezig is waar de vogel lekker in kan badderen, en zo de veren kan schoonmaken. Andere aandachtspunten zijn de verzorging van de snavel en de nagels. Door een piksteen in de kooi te plaatsen, heeft de vogel de mogelijkheid om de snavel kort en scherp te houden. Daarnaast is een piksteen een leuk tijdverdrijf, en bevat het extra vitamines en mineralen. Wat de nagels betreft kunnen deze hinder geven als ze te lang zijn. Een zitstok van ruwe materialen kan helpen om de nagels op een natuurlijke manier te laten slijten. Is dit niet voldoende, moeten de nagels bijgeknipt worden.